Dekleta z daljavami vse bliže fantom

Dekleta z daljavami vse bliže fantom

28.12.2011

Primož Peterka je po končani izjemno uspešni športni karieri postal pomočnik glavnega trenerja slovenske ženske skakalne reprezentance. In kaj pravi o spremembi iz tekmovalca v trenerja?

Za športne laike so ženski smučarski skoki precejšnja neznanka. Katera je največja razlika v primerjavi z moškimi smučarskimi skoki?

Na prvem mestu je tu tradicija, čeprav ženski skoki niso ravno nov šport. Ženski skoki se trenutno razvijajo z nadsvetlobno hitrostjo. Vse države so zelo resno poprijele za delo in napredek je dobro viden, saj so zaostanki za fanti vse manjši.

Kako je s skakalno tehniko pri ženskah? Se ta kaj razlikuje od tiste pri močnejšem spolu?

Je zelo podobna, a potrebno je upoštevati, da je konstitucija žensk in moških zelo različna. Dekleta še ne morejo skakati tako kot fantje. Niso tako eksplozivne in močne, so pa zato bolj agresivne.

Po tem, ko ste smuči postavili v kot, ste se odločili za delo trenerja.

Ko sem bil mlajši, sem trdil, da tega ne bom nikoli storil, po končani sezoni pa se mi je to zdela logična izbira. Ko se mi je ponudila priložnost, sem jo sprejel z odprtimi rokami.

Kako se znajdete v tej vlogi?

Zdaj mi je že lažje kot na začetku, a sem na skoke začel gledati povsem drugače. Nikoli se ne bom nehal učiti.

Tekom kariere ste bili bolj ali manj vajeni moške družbe. Kako se znajdete v družbi deklet?

Na potovanjih je zelo podobno. Kot sem se sam nekoč se tudi dekleta v kombi usedejo izmučena, tako da je hitro mir. Na treningu pa vsekakor šteje le resen pristop in punce to tudi dobro vedo, saj drugače pač ne gre. Tu vsekakor šteje le čisti profesionalizem. (rk)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.