Katja Požun: »Upam, da bom na Ljubnem v najboljši formi!«

Katja Požun: »Upam, da bom na Ljubnem v najboljši formi!«

28.12.2011

Katja Požun je osvojila bronasto medaljo na svetovnem mladinskem prvenstvu 2008 na posamični tekmi. Na tekmah svetovnega pokala je prvič javno nastopila in osvojila sedmo mesto na  prvi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske, ki je potekala 3. decembra 2011 v Lillehammerju. Tako sodi v tisti krog slovenskih tekmovalk, ki bodo v prihodnosti zagotovo tvorile steber slovenske reprezentance.

Katja, sezono ste začeli odlično. Ste z doseženim zadovoljni tudi sami?

Glede na prikazano v poletni sezoni tega nisem pričakovala. Cilji posledično niso bili tako visoki, zaradi česar so bili uspehi na samem uvodu zame veliko presenečenje in spodbuda.

Kdaj želite priti v najboljšo formo?

Upam, da sredi zime, ko bo domača tekma na Ljubnem. Takrat si celotna ekipa želi skakati kar se da dobro.

Kakšni so vaši dolgoročni cilji? So to morda olimpijske igre?

Ciljev si še ne postavljam. Treba je odskakati vsako sezono posebej. Smučarski skoki so namreč takšen šport, da se lahko vse obrne v enem dnevu. Želja je zato predvsem obdržati stalno formo ter zagotoviti, da se bom znala vrniti tudi tedaj, ko bodo rezultati slabši.

Z dekleti iz reprezentance preživite dobršen del leta. Kako se razumete?

Toliko časa smo že skupaj, da se odlično poznamo. Dobro se razumemo in nemalokrat se tudi skupaj zabavamo. Tudi tekmovalnosti v ekipi ni prevelike, saj potegnemo skupaj za Slovenijo in smo raje nastrojene proti drugim tekmovalkam.

Smuči ste že postavili v kot, a ste si nato premislili in se vrnili v skakalni cirkus.

Ko sem se odločila za to potezo, sem bila še zelo mlada. Nisem vedela, kaj hočem; bilo je zelo naporno in želela sem si vzeti čas zase. Začela sem igrati nogomet, a je ljubezen do skokov prevladala.

Je bil po vrnitvi prisoten strah?

Prvi skoki so bili narejeni s strahom, ker si nisem znala predstavljati, kako bo, ko bom na vrhu skakalnice. A že po prvem skoku je bilo bolje, saj mi je trener zagotovil, da nisem ničesar pozabila, zato sem bila lahko mnogo bolj sproščena.

Od kje vam ljubezen do smučarskih skokov?

Za ta šport so me navdušili prijatelji. Eden izmed njih je treniral skoke in mi dejal, da moram tudi sama poskusiti. Bilo mi je všeč, zato sem se odločila nadaljevati.

Kako pa se odziva močnejši spol, ko poveste, s čim se ukvarjate? Ste morda deležni kakšnega začudenega pogleda?

Mnogi priznajo, da sploh niso vedeli, da skačejo tudi dekleta. Včasih padejo tudi očitki, da ženske ne morejo skakati, a prav vsi so presenečeni, ker smo tako pogumne. Veliko jih namreč prizna, da si kaj takega ne bi nikoli upali. (rk)

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.